Arlette Andersens frihedspris 2024:

Tre legater til fine ordværker og stærkt maleri

IMG_20240504_123829__01

Borgmester Christian Bro sammen med de tre prisvindere – fra venstre Marie Loft Autzen, Johanne Hvilborg og Sofie Toft Petersen. (Foto: Thomas Kvist Christiansen.)

Af Thomas Kvist Christiansen

Publiceret 6. maj 2024

I weekenden, 4. maj 2024, var det ottende gang siden 2017, at Arlette Andersens Frihedspris blev uddelt til unge i Fredericia, der havde arbejdet med et kreativt projekt omkring begrebet frihed.

Prisen skal sikre en vedvarende opmærksomhed og bevidsthed omkring begrebet frihed i dets vide betydning. Prisen henvender sig til unge mennesker, der skal bære fordringen om frihed videre til de næste generationer.

 Der var mange fine bidrag til årets tre legater, og det var digtet “Kornmarken”, skrevet af Sofie Toft Pedersen. Et meget fint digt, som borgmester Christian Bro gav følgende ord:

 “Det er er digtets enestående evne til at fange essensen af ungdommens frihed og refleksion og dets værdi i en bredere global sammenhæng. Gennem simpel men kraftfuld skildring af en gruppe studenter, der løber gennem en kornmark, formår digtet at male et billede af frihed, der er både konkret og symbolsk.

Digtet er sand bemærkelsesværdigt for sine mange lag. På den ene side fejrer det en personlig frihedsfølelse med afslutning på skoletiden, hvor fremtiden er åben og mulighederne er uendelige. På den anden side tager det os med på en rejse ind i dybere overvejelser af frihedens betydning.

Digtet inviterer læseren til at overveje frihedsbegrebet i forskellige kulturer og sociale kontekster. Og hvordan friheden ikke er en selvfølge for alle.”

Digtet “Kornmarken” og Sofie Toft Pedersen modtog prisen på 15.000 kr. 

Læs vinderdigtet nederst på siden. 

IMG_20240504_123351

Borgmester Christian Bro overrækker 1. prisen til Sofie Toft Pedersen. 

2. prisen med et beløb på 10.000 kr. gik til Johanne Hvilborg for ordværket “Fællesskabets til bud”. Den pris havde jeg fornøjelsen af at overrække med følgende ord:

“Friheden til at gøre, hvad man vil, kan man miste på mange måder. Johanne, du har med ord, beskrevet, hvad der kan ske, hvis man lader andre bestemme, hvad man skal mene og gøre – ja, tænke og føle.

Du har beskrevet den yderste konsekvens af at være med i et fællesskab – at det kan betyde, at man næsten må udslette sin egen personlighed, for at få lov til – ustraffet – at være med i et fællesskab.

Du har sat tingene på spidsen, men jeg tror desværre, at mange unge mennesker i dag vil kunne nikke genkendende til noget af det, du beskriver.

Arlettes budskab har altid været – lad være med at acceptere urimelige krav, vær kritisk og bekæmp enhver form for undertrykkelse.  

Jeg håber derfor, at dit fine ordværk her kan inspirere andre til, at man ikke lader sig presse og underkaste sig andres krav og regler.”

IMG_20240504_122850

Provst ved Christianskirken, Ulrik Overgaard, overrakte 3. prisen til Marier Loft Autzen. (Foto: Thomas Kvist Christiansen)

3. prisen med et beløb på 8.000 kr. gik til Marie Loft Autzen, der havde lavet maleriet med titlen “Very Important Person” med fokus på retten til abort. Prisen blev overrakt af provst Ulrik Overgaard, Christianskirken. I den forbindelse sagde han blandt andet:

“Marie Loft Autzen får 3. prisen af 2 grunde. Dels får hun den for sit mod. Mod til at tage abortproblematikken op. Det er et kontroversielt emne, som samtidigt er så aktuelt, at det endog kan være med til at afgøre det næste amerikanske præsidentvalg! Men Marie Loft Autzens mod ligger også i, at hun så klart tager stilling i en debat, hvor der er mange synspunkter. Hun stiller sig på moderens side, vel vidende, at man også kunne stille sig på barnets. Og dermed gør hun det, som kunsten er allerbedst til – med sit maleri kalder hun på debat.

Den anden grund til at 3.prisen går til Marie Loft Autzen er hendes evner som kunstmaler. Hun har en fascinerende detaljegrad  og arbejde virkningsfuldt med med clair obsure, dybde og den stærke kontrast mellem mørke og lys. Hendes motiver er meget udtryksfulde og får mig til at tænke på den danske skulptør Jens Galschiøts arbejder og på værker af så stort et navn som spanske Salvador Dali.”

IMG_20240504_124338

Marie Loft Autzen med sit maleri med titlen “Frihed”, der vandt 3. prisen. 

Kornmarken_1
Kornmarken_2