Reklame_foredrag_1_2.indd

De overlevede Auschwitz

Et foredrag om to af de personer, der slap fra nazisternes Holocaust med livet i behold, og som efterfølgende insisterede på at fortælle deres historier – så vi aldrig glemmer.

Arlette og Jacques var to af de jøder, der overlevede Holocaust og ikke mindst udryddelseslejren Auschwitz under Anden Verdenskrig. De kendte ikke hinanden. Han var fra Grækenland, hun var Frankrig. Han var 11 år ældre end hende, men de var begge jøder. Med én dags mellemrum, 17. og 18. januar, blev de sendt afsted på dødsmarch i 1945, da Auschwitz blev befriet. 50 år efter mødte de hinanden. Det viste sig, at han var hendes redningsmand.

Arlette fandt ud af, at Jacques var årsagen til, at hun overlevede ét års fangenskab i Auschwitz. Hun blev klar over, at den græske jøde Jacques Stroumsa i Auschwitz havde hjulpet hende væk fra det hårde og udmattende arbejde, som hun i sidste ende skulle være død af.

Klik på billedet og se video på YouTube, hvor Arlette Andersen fortæller om Jacques Stroumsa.

Da Arlette efter 50 år mødte Jacques Stroumsa, og han fortalte, hvordan han havde skaffet hende og flere andre unge mennesker arbejde på en våbenfabrik, for at redde dem fra døden i Auschwitz, fik hun historien om et usædvanligt og hemmeligt venskab i Auschwitz mellem en jødisk fange, Jacques, og en direktør på våbenfabrikken Union Werke.

I dette helt nye foredrag får du historien om den græske jøde, Jacques Stroumsa, der overlevede 18 måneders fangenskab i Auschwitz, fordi han kunne spille violin, tale tysk og var uddannet ingeniør. Jacques Stroumsa blev deporteret til Auschwitz i 1943 sammen med de græske jøder. Hans gravide kone og det meste af familien blev gasset – på nær hans to søskende.

Hør historien om Jacques Stroumsa, der insisterer på at få lov til at arbejde som ingeniør i Auschwitz, og derfor lykkedes med at redde sine to søstres, flere venners og Arlette og hendes veninders liv.

Arlette Andersen og Jacques Stroumsa begyndte først at fortælle deres historier mange år efter Anden Verdenskrig. Deres vidnesbyrd har i dag stor historisk værdi. De er begge blevet ansigtet på Holocaust.

I 2025 er det 80 år siden at de i bidende kulde blev sendt på dødsmarch til henholdsvis Ravensburg og Mathausen. De overlevede og har siden fortalt historier, som vi aldrig må glemme.

Stroumsa + ArletteDenise_beskåret

Arlette Andersen og hendes veninde fra Auschwitz sammen med Jacques Stroumsa – fotograferet i 1997. 

Book foredraget ved henvendelse til:

Thomas Kvist Christiansen
Tlf.: 2252 5625
post@kvistkommunikation.dk