25. november 1943 - 2024
Jean-Paul VICAT
Tekst og fotos: Thomas Kvist Christiansen
Publiceret 17. december 2024
Den franske kvinde Arlette Lévy fra Paris, der fandt kærligheden i Danmark efter Anden Verdenskrig, blev gift og fik efternavnet Andersen, overlevede ét års fangenskab i udryddelseslejren Auschwitz. Arlette Lévy var én af de mange studerende, der blev arresteret den 25. november 1943 på universitetet i Clermont-Ferrand og efterfølgende deporteret. Hendes historie lever i dag stærkt i Clermont-Ferrand, ikke mindst på universitetet, hvor Jean-Paul VICAT, generalsekretær i Puy-de-Dôme præfekturet, ved mindeceremonien den 25. november 2024 talte om historien for 81 år siden – og om Arlette Lévy Andersens historie, der endte i deportation:
”Deportation var igangsættelsen af en uforsonlig maskine, der skulle bringe alle former for modstand til tavshed, for at udslette ikke kun kroppe, men også sjæle. Den dag blev 1.200 mennesker arresteret, næsten 500 tilbageholdt og 130 sendt til helvede i lejrene. Blandt dem vil kun omkring tredive vende tilbage.
Arlette Lévy-Andersen var en af disse overlevende. Hele sit liv bar hun denne hukommelses fakkel, oplyste samvittigheden og mindede os om livets uvurderlige værdi. Dengang 19 år gammel, en engelsk studerende, forberedte hun sig på at tage en litteraturtime, da alarmen lød. De følgende timer var præget af venten, stilhed og, ved daggry, deportation. Sendt til Auschwitz i januar 1944 blev hun nummer 74.853 og udholdt 360 dages prøvelser. “Vi holder og vil holde,” skrev hun.
Madame Lévy-Andersen forlod os i 2022, men hendes minde er stadig i live. Hun repræsenterede alle dem, hvis stemmer blev forstummet i lejrenes rædsel. Vi skylder hende evig taknemmelighed. I dag ærer vi også medlemmerne af universitetssamfundene i Strasbourg og Clermont-Ferrand, dem der gav deres liv for frihed. Jeg tænker på Poul Collomp, på Louis Blanchet, på så mange andre anonyme helte. Lad os heller ikke glemme alle dem, der her eller andre steder blev arresteret, skudt eller deporteret for at ville leve frit”
Afslutningsvis betonede Jean-Paul VICAT vigtigheden af, at der fortsat gøres en stor indsats for at sikre, at historien ikke glemmes:
”Gennem skole og kultur vil republikken fortsætte med at overføre historie i alle dens dimensioner, fra de lyseste til de mørkeste. Republikken vil uddanne fremtidige generationer til at forsvare universelle værdier og stå imod historiens forfalskere. Staten vil med stringens og beslutsomhed fortsætte sin kamp mod had, racisme og antisemitisme. Den vil justere sine handlinger over for nye former for trusler.
Den tragiske begivenhed den 25. november 1943 forpligter os til dette.”