Tekst: Thomas Kvist Christiansen / Fotos: Catherine Morgan PROUX
Publiceret 18. december 2024
Arlette Levy Andersens historie om at overleve Auschwitz under Anden Verdenskrig griber og berører fortsat mange mennesker. Det samme gør også den del af hendes historie, der udspillede sig i Clermont-Ferrand fra sommeren 1942 til vinteren 1943, hvor hun blev arresteret og efterfølgende deporteret. Arlette Levy Andersen har i sine mange foredrag i Danmark fortalt om det liv, som hun levede som studerende på universitetet i Clermont-Ferrand. Hun læste engelsk og boede med sin familie i et lille pensionat i landsbyen Durtol. Hver dag tog hun bussen ind til byen, når hun skulle til undervisning på universitetet. Arlette Levy Andersen havde et studieliv i byen, og det har i særlig grad inspireret de unge mennesker, der uddanner sig til turistguides på universitetet.
Det er blandt andre underviser på Faculté des Lettres, Catherine Morgan-PROUX, der underviser disse unge mennesker. Catherine Morgan PROUX var den første person, som jeg mødte på universitetet, da jeg besøgte Clermont-Ferrand for første gang i 2015. Siden har vi arbejdet tæt sammen om Arlette Levy Andersens historier i mange retninger. Igennem flere år har Catherine Morgan PROUX sammen med eleverne arbejdet med at kombinere læring i sproget engelsk med særlige turistguide-projekter. Således er der hvert år i november, i forbindelse med den årlige mindeceremoni for 25. november, unge som arrangerer guidede historiske ture rundt i byen i Arlette Levy Andersens fodspor. De fortæller historier og viser steder, der har været centrale i forhold til hendes historie og til historien om den store razzia i november 1943. I de senere år har Catherine Morgan-PROUX lavet særlige podcast-projekter med sine elever, hvor de på engelsk skal indtale forskellige historier, der både knytter sig til særlige steder i Frankrig, som knytter sig til Arlette Levy Andersens historie.
Jeg har hvert år den store fornøjelse at besøge Catherine Morgan PROUX’s elever på universitetet, hvor vi dels taler om deres projekter, om Arlette Levy Andersens historie og mit arbejde med projektet. Det er altid en stor fornøjelse at opleve den kreativitet og det store engagement, de lægger i projekterne – uanset om det handler om podcast eller guidede ture rundt i Clermont-Ferrand.
Arlette Levy Andersens største ønske, da hun i 1990’erne begyndte at fortælle sin historie, var at give de unge en viden om den tid under Anden Verdenskrig, hvor hun blev arresteret og deporteret til Auschwitz. Arlette Levy Andersen ønskede, at de unge skulle tage hendes historie til sig, og det gør de unge studerende, når de sammen med deres underviser Catherine Morgan PROUX arbejder med hendes vidnesbyrd. Det lever på den måde videre – ganske som hun ønskede det.