Peter Thorup Tribute med Ole Frimer, feat. Blues Overdrive, lørdag den 13. april 2024 i Bygningen, Vejle.

Arrangør: Bluesforeningen Crossroads.

20240413_201451

TIDLØS THORUP TRIBUTE

Tekst og fotos af musikjournalist Carsten Linde

“Den Sprøde Duo”. Således lød navnet på et formidabelt samarbejde mellem blues-ikonet, Peter Thorup og den stadig spillevende og elegante, ekvilibristiske guitarist, Ole Frimer. Så er der nogen, som kan trylle, hylde og fejre forlængst afdøde Thorup, er det jo netop Ole Frimer. De to har nemlig sammen gennem syv år spillet et hav af fælles koncerter. Faktisk mere end 100 fælles optrædener, primært netop som “Den Sprøde Duo”.

De to herrer har desuden udgivet et forrygende fælles live-album (På stedet fra 2006). Thorup har sågar været med-producer på nogle af Ole Frimers udgivelser. Blandt andet Frimer Bands “Second Live” fra 1999.

Til denne aftens genhør med Thorup havde 71-årige Ole Erik Frimer allieret sig med fire dygtige danske drenge. De fire flotte fyre kalder sig Blues Overdrive og er et prisvindende, Thorup-glad og inspireret band fra København. Uden at overdrive kom Frimer og Blues Overdrive mere end godt og grundigt rundt i det Thorup’ske Univers.

Peter Eiberg Thorup, der døde i 2007 (kun 58 år gammel), havde sin helt egen sublime timing.  Et uortodokst sejt og sugende swing af en spillespil, unikke teknik og særprægede sjælfyldte sangstemme. Det afholdt de 5 dygtige musikere sig heldigvis fra at efterligne. I stedet tog de afsæt i Thorups indspilninger med brug af egne virkemidler og kompetencer.

20240413_213433

Sange fra hele karrieren

 Den fyldte sal fik dugfriske, skarpe versioner af “Noget om en brødmaskine”, “16 tons” (på dansk), “Påfulgefjeren” og Parchment farm”.  Til tider som guitar-trio, til andre tider med fuldfed, Little Feat inspireret rytmesektion.

Fælles for koncertens i alt 19 numre var, at de alle blev serveret og leveret i den Thorup’ske ånd. Det vil sige med forrygende fængslende breaks, masser af luft i musikken og med mulighed for improvisering. Der var sange fra Thorups tid med Beefeaters. Fra de mange år med verdensnavnet, Alexis Korner. Fra dagene med Den Benhårde Trio. Heldigvis tillige fra de to dansksprogede mesterværker “Rejsen til Kina” (med digte fra Tom Kristensen) og “Noget om…” fra Throrups fremragende samarbejde med digteren Halfdan Rasmussen. Især viste både Ole Frimer og Martin Olsen mesterklasse på guitar-strengene. To forskellige stilarter. Men begge med respekt for og stort kendskab til måden som Peter Thorup “angreb” sange og rytme med.

Elefanten i rummet

Det er ikke verdens største hemmelighed, at Thorup ikke skånede sig selv. Han levede et hårdt liv. Blandt andet havde han en forkærlighed til hård spiritus og Elefantøl. Derfor var det vel meget passende, at koncertens første ekstra nummer var sangen, “One Scotch, One Bourbon, One Beer”.

Sådan som de fem dygtige musikere genoplivede det helt særlige Thorup’ske univers stod det tindrende klart, at Peter Thorup ALDRIG går helt af måde. På samme måde som han aldrig blev helt så anerkendt, som talentet ellers så rigeligt var til.

Publikum var med andre ord vidner til en triumferende tidløs Thorup tribute. En aften, hvor en af Danmarks allerstørste musikalske begavelser fik både oprejsning og nyt liv.

20240413_213349

Lidt fun-fact og bonus info om koncertens hovednavn. Der er nemlig noget med den i Søllerød fødte Peter Thorup og tallet “4”:

– Han er født den 14. december 1948.

– Han trådte for alvor ind på den danske musikscene i 1964 i bandet Black Pools.

– Sammen med den fænomenale musiker, Alexis Korner dannede Thorup i 1974 bandet Shape, som samme år udgav et fremragende debut-album.

– Han fik karrierens største og måske nærmest eneste rigtige hit i 1984 med sangen “Skibe Uden Sejl” sammen med Anne Grete (Rendtorff).

– I 1994 var han sanger og guitarist på det legendariske jazz/blues album, “Niels Jørgen Steens A -team”.

– I 2004 fik han prisen som årets danske bluesnavn.

– Den 4. august 2007 fik offentligheden den triste nyhed, at Peter Thorup var sovet ind i byen Rønne på Bornholm.