Den gode

histories vej

til bogreolen

Bestil bogen om

ALEX

Nogle stærke og unikke menneskelige beretninger fortjener at blive genfortalt, så de ikke glemmes - blandt andet historier om mennesker, der gennemlever ufattelige smerter, nedværdigelse og kaos, og som alligevel formår at finde tilbage til livet og til en normal hverdag. Historien om den danske læge Alexander Thomsen fra Augustenborg, der overlevede et ti år langt helvede i russiske fangelejre efter Anden Verdenskrig, straffet for en forbrydelse andre havde begået, fortjener at blive husket og fremhævet.

Historien handler ikke alene om en ufattelig overlevelseskraft, men den fortæller også om et menneske med en mission og ikke mindst med et stort hjerte for andre mennesker. Desuden er det en stærk kærlighedshistorie om to mennesker, Alexander og Olite, der ville hinanden på trods af helt umulige og umenneskelige forhold i de russiske fangelejre i Sibirien, hvor de tilmed lykkedes med at blive far og mor for en søn.


Opvækst i lyset af brutalt russisk fangenskab


Alexander Thomsen havde i ugerne efter kapitulationen i maj 1945 arbejdet som frivillig for International/Svensk Røde Kors med at hjælpe skandinaviske koncentrationslejrfanger med mad, medicin og anden forplejning. Da han efterfølgende blev ”inviteret” på officielt besøg i Moskva, stuvet sammen i en ussel togvogn sammen med 150 andre fra Berlin, blev han fængslet, dødsdømt og senere sendt i arbejdslejr. I lejrkredsen Vorkuta mødte han den lettiske kvinde Olite Priede, de forelskede sig, hun blev gravid, og som straf for deres kærlighed blev de adskilt.


Da Olite Priede fødte sin ”lille Alex” i december 1950 befandt Alexander Thomsen sig godt 300 kilometer væk i fangelejren Stalino (i dag Donetsk) i det sydøstlige Ukraine. Takket være den daværende danske statsminister H.C. Hansen blev de forenet i Danmark efter deres frigivelse.


I bogen fortæller Alex Thomsen blandt andet om at vokse op med en far og en mor, der er fysisk og psykisk ødelagt efter ti års sovjetrussisk fangenskab. Alex Thomsen holder i dag foredrag om sin historie, det er velbesøgte foredrag, og baggrunden er blandt andet, at han ønsker, at vi skal kende til den historie, som han er præget af og vokset op i. Vi må ikke glemme de russiske koncentrationslejre, lyder det fra Alex Thomsen.Bogen er netop udkommet 4. maj og kan bestilles her

  1. -fremsendes med PostNord i løbet af to hverdage.

  2. -

  3. -Bogen koster 300 kr. + 65 kr. i fragt.


Skriv til:

Thomas Kvist Christiansen, Kvist Kommunikation på:
post@kvistkommunikation.dk


Yderligere informationer på tlf.: 2252 5625
eller på Facebook: Alexanders historie

 

Forside    Bogproduktion    Journalistik    Historiske projekter    Lyd    Om    Blog