Hvert år samles i tusindvis af mennesker i Fredericia for at deltage i de årlige 6. juli fester – den fest, der markerer det berømte udfald fra fæstningsbyen. Det er en begivenhed, der rummer et væld af traditioner, ceremonier og ritualer, der er bygget op til en helhed igennem de over 150 år, som festen har været holdt i.


Udgangspunktet for mindefesten er begravelsesceremonien den 8. juli 1849 – to dage efter slaget, og i dag er en stor procession med blandt andet soldater, officielle gæster og borgere stadig det væsentligste programpunkt i mindefesten. Men mange nye aktiviteter er igennem årerne kommet til.


Denne 6. og sidste lydfortælling fortæller om baggrunden for denne fest, hvordan den blev skabt samt hvordan og hvornår de enkelte dele af festen er kommet til.


I denne lydfortælling er der også lejlighed til at møde nogle af de mænd fra Hjemmeværnets Panserbataljon, der hvert eneste år betjener de kanoner, der bruges til at skyde salutter med.


Erik Søgaard fra bataljonen fortæller blandt andet om det at stå op midt om natten hvert år den 6. juli for at kunne være med til at vække byens borgere med de traditionelle kanonsalutter af fra voldterrænet. Johannes Nielsen, der er formand for 6. Juli Komiteen fortæller om festens forløb i dag.


Anders Engelbrecht fra Fredericia Bymuseum, der også er medlem af De Danske Forsvarsbrødre, sætter 6. Juli Festen i et historisk perspektiv, og fortæller blandt andet om, hvorfor festen formentlig vil leve mange år endnu og om hvorfor festen, der i starten var en national mindefest, i dag betyder meget for mange fredericianere – ikke mindst for de, der er flyttet fra byen.     

Tilbage til oversigten over alle lydfortællingerne

Forside    Bogproduktion    Journalistik    Historiske projekter    Lyd    Om    Blog