Da solen stod op over slagmarken udenfor Fredericia om morgenen den 6. juli 1849 herskede der en stemning af både sorg og begejstring. Fjenden var blevet slået på flugt, slaget ved Fredericia og verdens første militære natangreb havde været en dansk succes. Men prisen havde været høj. De få timers kamp om natten havde kostet i hundredvis af døde og i tusindvis af sårede soldater.


For de mange døde soldater var lidelserne overstået, men for de sårede var de først begyndt. Liggende på lazaretterne og felthospitalerne med deres skudsår, kæmpede de mod døden i både uger og måneder – mange forgæves.    


Denne 5. lydfortælling beskriver stemningen i fæstningen i dagene og ugerne efter slaget, den fortæller om begravelser-ne og den første mindebegivenhed, men den fortæller også historierne om nogle af de soldater, der lå på lazaretterne og håbede på og bad til gud om, at deres sår ville hele, så de kunne vende hjem til deres familier. 


Alt i alt var 1344 danske soldater blevet såret i kampene om natten - 512 soldater var faldet. Slesvigholstenernes tab var langt mindre med 202 faldne soldater og 835 sårede. Til gengæld var 1963 slesvigholstenske soldater blevet taget som fanger.  


I en stadig strøm dagen igennem blev både døde og sårede soldater bragt ind i fæstningen gennem Kongens Port og lagt i lighusene eller på lazaretterne. Der var lavet interimistiske lighuse flere steder i byen blandt andet i den katolsk kirke og skole, men også i flere private huse og i nogle bygninger i Kastellet blev de døde lagt.


Alle de sårede soldater, som kunne tåle transport, blev nød-tørftigt behandlet og sendt videre med skib til lazaretterne på Fyn. De mere alvorlige tilfælde beholdt man i fæstning-en. Her var der etableret modtagelsessteder og sygestuer adskillige steder. 


Ole Andreasen fra 2. Jægerkorps er en af de sårede solda-ter, du kan møde i denne fortælling. Liggende på ryggen på felthospitalet med et betændt skudsår i låret skrev han breve til sin familie og fortalte optimistisk om udsigten til igen at kunne komme op og gå. Ole Andreasens breve blev offentliggjort første gang i 1873 i bogen ”Breve fra danske Krigsmænd”, og de er en gribende skildring af en af skæbnerne fra Treårskrigen, men brevene er også vidnesbyrd om, at kampen om liv og død ved fæstningen Fredericia for mange soldater ikke sluttede om morgenen den 6. juli 1849 – den var først lige startet.  

Tilbage til oversigten over alle lydfortællingerne

Forside    Bogproduktion    Journalistik    Historiske projekter    Lyd    Om    Blog